A Fogfehérítésről

A fehér fogszín az emberi történelem során mindig is a szépség egyik meghatározó szimbóluma volt. Már 5000 évvel ezelőtt a sumérok is különféle technikákkal alkalmaztak fogfehérítést. A minél szebb mosoly, a hófehér fogak a tudományos fejlesztések célpontjában vannak azóta is.

Napjainkra a fejlett társadalmak jelentős részében általános elvárás az ápolt, fehér fogazat. Az Egyesült Államokban a kozmetikai célú fogászati beavatkozások között a fogfehérítés az első helyen áll. Az otthoni fogfehérítés széles körű elterjedése miatt ma már az Egyesült Államokban a nem megfelelő fogazat olyan megjelenési hibának számít mint az ápolatlan haj, vagy hölgyeknél a smink teljes hiánya. A hófehér mosoly, mint protokolláris elvárás napjainkra Magyarországon is általános.

Fogfehérítés alatt azt a folyamatot értjük, melynek során a fogfelületet különböző fizikai és/vagy kémiai folyamat(ok) során fehérebbé tesszük. Ez alapvetően két módon lehetséges:

Fizikai fogfehérítés: a fizikai fogfehérítés során a fogfelületen képződött lerakódásokat távolítjuk el. Ilyen például a fogkőeltávolítás, de ilyen egy egyszerű fogmosás is. Fontos megjegyezni, hogy minden “whitening" fogkrém is maximum erre képes, kémiai fehérítésre nem. A fizikai fogfehérítés a genetikailag adott fogszín elérésére ad maximum lehetőséget, tehát ha valakinek a genetikailag adott fogszíne sárgás és hófehéret szeretne, annak ez nem megfelelő. A fizikai fogfehérítő technikák alkalmazásakor figyelembe kell venni annak kockázatát, hogy a fogfelület valamilyen mértékben valószínűleg sérül.

Kémiai fogfehérítés: a kémiai fogfehérítés során különböző kémiai reakciókkal érjük el a fogzománc kifehéredését. Mivel ezek többnyire különböző oxidációs folyamatok, nagyon fontos, hogy csak megbízható forrásból beszerezhető fogfehérítő készítményeket használjunk és maradéktalanul tartsuk be a használati utasításban foglaltakat. A kémiai fogfehérítés alatt fogorvosnál elvégezhető professzionális fogfehérítést értjük és az otthoni professzionális fogfehérítést.

Az otthoni fogfehérítés – lehetőségek és veszélyek

Manapság szinte bármelyik fogorvosnál lehetséges a professzinális fogfehérítés. Mivel ezek a kezelések roppant költségesek
(60 – 100 000 Ft) és annak ellenére hogy szakorvos végzi, nagyon sok a káros mellékhatás (ennek oka a nagyon nagy koncentrációjú fehérítő folyadék alkamazása, amely erősen roncsolhatja a fogfelületet és nagyon fájdalmas fogérzékenységhez vezethet olyanoknál is, akik ilyet eddig nem tapasztaltak).

A fogorvos által elvégzett fogfehérítő kezeléssel egyenértékű, azonos eredménnyel kecsegtető otthoni fogfehérítő termékek néhány éve Magyarországon is megjelentek. Ezek a professzinális otthoni fogfehérítő szettek általában a fogorvosi kezelések otthon alkalmazható változatai, melyek habár alacsonyabb koncentrációjú fehérítő folyadékot tartalmaznak általában, hatalmas veszélyeket rejtenek. Kis figyelmetlenséggel, vagy a fogak közé is benyúló fogíny esetén komoly égési sérüléseket lehet elszenvedni, melyek következménye napokon/heteken át tartó, nagy kiterjedésű sebek a szájban, fogínyvisszahúzódás, vagy szélsőséges esetben fogvesztés. A számtalan súlyos eset miatt a magyar hatóságok be is tiltották ezen termékek forgalmazását, ezért azon otthoni fogfehérítő szettek, melyek ma is kaphatóak, illegálisan vannak forgalomban. (Amennyiben ilyet talál, bejelentheti az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál: www.antsz.hu)

Az otthoni fogfehérítés forradalma

Az otthoni fogfehérítést a 2010-ben megjelent innovációnk, a Diamons Fogfehérítő toll forradalmasította. A fogfehérítő toll egy speciális, fogfelületen aktiválódó fehérítő folyadékkal töltött orvostechnikai eszköz, melynek alján lévő precíziós adagoló segítségével könnyen elvégezhető az otthoni fogfehérítés. 7 napon át, napi 10 percet használva garantált az eredmény. Használatával megvalósult a biztonságos és hatékony otthoni fogfehérítés, mivel a fehérítő folyadék nem érintkezett használat közben a fogínnyel, a többi otthoni fogfehérítő rendszerhez képes ez volt az első fájdalommentes otthoni fogfehérítő.

Az egyetlen probléma a fogfehérítő toll használatával ergonómiai jellegű volt: a 10 perces használat alatt távol kell tartani az ajkakat a fogfelülettől, hogy a fehérítő folyadék a fogfelületen maradjon és ne kerüljön az ajkakra és az ínyre. Ez kellemetlen „vicsorítás”-ra kényszerítette a használókat (ugyanez a probléma áll fenn a fogfehérítő ecsetelőkkel is).

A fejlesztők ezek után egyértelmű kihívás elé lett állítva: olyan terméket alkotni ami rendelkezik a fogfehérítő toll minden előnyével, de az otthoni felhasználás során egyszerűen segít az ajkak és az íny a fogaktól való távol tartásában. Mindenki tisztában volt vele, hogy ha a kutatók hatékony választ tudnak adni erre a kihívásra, az az otthoni fogfehérítés újabb generációját fogja elhozni amely minden eddiginél hatékonyabb, biztonságosabb, és könnyebben használhatóbb lesz.

A kutatás-fejlesztés eredményeképpen született meg 2013-ban a Best White Speciális Otthoni Fogfehérítő Szett.

Tudjon meg többet a termékről! Klikk ide.